Cel mai nou motiv să pleci din România: vacanțele pe meleaguri mioritice în 2022, o aroganță scumpă

de: Alexandru Puiu
05 05. 2022

Nu a fost neapărat o afacere bună vreodată să rămâi în țară, mai ales pe perioada concediilor, dar ce se va întâmpla în acest an în România ar trebui să te convingă să treci granița.

Vacanțele în România sunt scumpe demult. Orice comparație cu prețuri de la bulgari, turci sau greci îți atrage atenția că faci o afacere foarte proastă dacă rămâi în țară, mai ales pe litoral. În plus, la ei este și apa mai curată. Acum aflăm că 2022 va veni cu un nou val de scumpiri. Cu cel puțin 15% vei plăti în plus în România.

Prețurile s-au scumpit peste tot, dar la noi, cel mai mult

Vacanțele în România în 2022 vor fi mai scumpe în medie cu 15%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În teorie, prețurile vor fi mai mari în toată Europa, dar având în vedere că în țara noastră erau oricum exagerate, având în vedere calitatea serviciilor și a infrastructurii, nicăieri nu ești ”furat mai mult.”

Diferența de preț a fost confirmată în această săptămână de președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) și are legătură, în egală măsură, cu creșterea costurilor, dar și cu cererea din ce în ce mai ridicată din partea consumatorilor. Cu alte cuvinte, ne-am făcut-o cu mâna noastră.

„Ca medie, cred că vom fi undeva cu un 15% mai mult decât anul trecut, dar lucrul acesta este într-o normalitate europeană. În toată Europa preţurile au crescut şi ca urmare a inflaţiei, şi ca urmare a creşterii costurilor, şi ca urmare a unei cereri ridicate din partea consumatorilor care au fost văduviţi timp de doi ani de vacanţă”, a afirmat Călin Ile, la conferinţa „Zilele porţilor deschise în industria ospitalităţii”, organizată de Federaţia Industriei Hoteliere din România, conform Agerpres.

În final, oamenii din industrie sunt optimiști că 2022 va aduce numărul înnoptărilor aproape de cel din 2019, perioada pre-pandemie. ”Dacă în 2022 ajungem la nivelul lui 2019, ar fi o mare performanţă. Mai repede decât am anticipat noi vom recupera acest prejudiciu. Litoralul va merge bine, rămân încă probleme cu acest turism de afaceri şi cu turismul balnear. Trebuie să nu uităm că turismul românesc nu înseamnă doar vara şi, dacă vara va merge peste tot, rămâne să vedem ce vom face din septembrie încolo până la finalul anului”, a concluzionat oficialul din spatele FIHR.

Rămâne doar să rezolvăm problema lipsei de personal din industrie, un trend care a accelerat semnificativ. ”Noi estimăm că avem un deficit între 50.000 şi 60.000 de persoane în industria de turism. Va fi un sezon destul de complicat pentru că este cerere mare, lumea vrea să meargă în vacanţe şi fără forţe de muncă nu vom putea presta servicii de calitate. Suntem obligaţi să găsim soluţii, una dintre soluţii, cea identificată de noi – este să atragem tinerii din învăţământul românesc, să vină să lucreze la noi, fie angajaţi, fie în perioada de practică. Sigur, contăm şi pe atragerea forţei de muncă din străinătate, dar trebuie combinaţie ca să putem face faţă la un sezon bun, cum nu am mai avut din 2019. Mă refer la tot ce înseamnă sezonul de vară în care cererea va fi mare. Lumea se revanşează după doi ani de frustrări şi va merge mult în vacanţă. Există apetit ridicat al consumatorilor şi noi trebuie să asigurăm servicii în toate unităţile hoteliere din ţară”, a atras atenția Călin Ile.